2/6/13

CONCLUSIONS FINALS


La realització de les meves Pràctiques en un centre psicopedagògic privat, m’han donat una perspectiva enriquidora sobre l’aspecte del tractament i la reeducació de la dislèxia, el treball ha estat molt interessant i motivador.

La meva tasca d’observació i aprenentatge em  resultà una mica complicada al principi; sense conèixer el mètode ni com es desenvolupava la feina en un centre privat; la diversitat d’edats -compreses entre els 6 i els 14 anys- i en diferents fases del procés reeducatiu, em va costar al principi agafar la idea global,  d’aquí la meva tardança en iniciar els comentaris en el blog perquè tot passava molt ràpid i jo simultaniejava el meu propi aprenentatge amb el de l’alumnat.

Una altra qüestió interessant foren les proves d’avaluació, realitzades en cada un dels trimestres escolars, però en alguns casos ja que no tots els alumnes començaren al mateix temps ni presenten el mateix grau de dificultats en lectoescriptura una vegada acaben la primera fase del mètode multisensorial (abecedari) es tornen a passar les primeres proves (1ª avaluació) que l’alumne/-a va fer (reavaluació o retest) per a comprovar si ha millorat i es en aquestes proves on es comprova la millora en tots els aspectes (comprensió lectora, velocitat, còpia, dictat, text lliure, etc) encara que hagi passat poc temps; a continuació es passa una nova lectura corresponent al curs que cursa l’alumne/-a corresponent a la 2ª avaluació.

Aquesta manera d’avaluar és força interessant perquè en primer lloc respecta el ritme d’aprenentatge de cada alumne; en segon lloc el fet de repetir la última lectura avaluada ens dóna una informació molt útil, ens confirma i ens aporta   quina ha estat la millora respecte al seu nivell lector anterior.

El registre dels progressos obtinguts per cada alumne/-a en les activitats programades ajuden  perquè cada nova sessió es reprèn sobre la base de l’anterior, refermant, repassant o incorporant nous conceptes per tal de que l’alumne/-a progressés contínuament.  

També han resultat molt interessants en les avaluacions inicials les sessions destinades a la passassió de test i proves psicològiques i la seva posterior valoració per part de la psicòloga, la diagnosi objectiva situa a cada nou alumne/-a en el nivell a partir del qual es pot reprendre la reeducació.         

1/6/13

APLICACIÓ DEL MÈTODE A L'ALUMNE V


Objectius

Usar estratègies i habilitats per a millorar la lectura.

Aplicar tècniques de reescriptura de paraules i frases.
 
Activitats

El llibre de lectura és confegit per la professora que imparteix la classe i s’adapta al nivell lector de l’alumne/-a. Es comença per el so que s’estudia i paraules amb síl·labes on el so està a principi, al mig o al final de les paraules i s’acaba la lectura amb tres o quatre frases amb paraules que contenen el so i la lletra treballada. A continuació es llegeix picant cada una de les paraules. Finalment es fa la còpia tapada que consisteix en mostrar dos o tres paraules de les frases llegides, s’incideix per part de la psicopedagoga  en les característiques d’aquestes paraules. Per exemple : fixa-t’hi bé en aquesta/-es paraula/-es perquè després l’hauràs d’escriure tu sense cap falta;  s’escriu en majúscula perquè es la primera que comença la frase; aquesta altra –envernissar-  s’escriu amb una ve baixa perquè té davant una ena i a més porta el dígraf ss perquè sona essa sorda i va entre vocals, etc., i així es comenten les paraules més difícils, de dos en dos i a mida que les memoritza llavors es tapen i les ha d’escriure de memòria.  En la sessió del següent dia torna a llegir les frases de la còpia tapada (repàs) i es fa el dictat de les mateixes frases.

El procediment seguit en la correcció de faltes del Dictat és el següent: Les faltes del dictat són copiades per la psicopedagoga  en el full de treball de l’alumne/-a i aquest/-a les copien, a continuació les copien dient el nom de cada lletra (deletrejant),per últim l’escriuen poc a poc lletra per lletra mentre estiguin deletrejant-la.  

Reflexió personal

És aquest un altre procediment per a millorar la memòria de treball de l’alumne i refermar l’ortografia; a més es treballa conjuntament l’habilitat lectora i l’expressió escrita.