30/10/12

TÈCNIQUES D'ESTUDI


Una de les tasques més importants que l’escola ha d’oferir al seu alumnat és la d’ensenyar a estudiar des dels primers anys d’escolaritat.
 
Les tècniques d’estudi i treball han d’ integrar-se  en les programacions de les matèries escolars, incloent  la programació del mètode d’estudi adient a l’àrea.  Integrar en cada tema, unitat didàctica  o lliçó la tècnica més eficaç segons la matèria que es treballi.  Per exemple hi ha àrees en les que es idoni fer un resum, en altres fer un quadre sinòptic amb les idees més importants, en altres solament caldrà memoritzar una fórmula o bé fer un mapa conceptual.
 
El tractament de la informació, la preparació d’exàmens i proves d’avaluació, presentació de treballs, comprensió lectora i tècniques bàsiques d’estudi són factors importants que intervenen directament en l’aprenentatge i en les destreses que l’alumnat ha de desenvolupar i que els facilita el treball intel·lectual i l’èxit en el estudis.  

25/10/12

REFLEXIÓ




Avui he reflexionat al voltant d’una entrevista pares/psicòloga:
Què passa quan els pares no recolzen ni faciliten la feina de l’escola?
Avui ha tingut lloc una reunió de seguiment de la psicòloga  amb la mare d’un alumne amb dificultats ; la mare no veu la problemàtica del fill, tot i que l’infant assisteix al  CSMIJ, i necessita medicació,que  la mare no li dóna, ni reconeix les dificultats de l’ infant a l’escola, culpa al sistema de tot el que li passa al seu fill.
En aquests casos no podem  avançar per millorar el procés de desenvolupament del nen, amb el consegüent perjudici per a la seva salut.  
Fins a quin punt tenim els pares dret a dificultar  la millora  dels nostres fills?  

23/10/12

PRIMER DIA DE PRÀCTIQUES

Avui he començat les pràctiques !

Doncs bé, avui amb molta il·lusió he començat el meu primer  dia de pràctiques.  

He observat algunes de les tasques pròpies d'una psicopedagoga, en concret la passació de la prova WISC-IV a una alumna de 6è, que completarem  amb els resultats de proves de velocitat lectora i comprensió lectora  per tal d'actualitzar el seu expedient.

Durant l'esmorzar, compartint uns moments d'esbarjo amb algunes mestres , una d'elles preocupada per un alumne d'Infantil P-3 del qual és tutora, dirigint-se a la psicopedagoga li ha dit :- "Estic preocupadíssima per el meu alumne ...., quant te'l miraràs?-  La psicopedagoga li ha dit que potser esperèssim  una mica, fins que el nen s'adaptés una mica més a l'escola, els companys, etc. perquè és un infant que no ha anat a l'escola bressol però que mentre tant podria començar fent una entrevista els pares, doncs així tindríem més elements per entendre el cas si es fes una intervenció.

Primera lliçó  del dia: Com podeu comprovar  ¡La feina de la psicopedagoga no té un moment de descans !

Després de l'esbarjo hem parlat de diversos casos en els que ha intervingut i actualment fa el seguiment; així com de diversos mètodes que s'utilitzen actualment amb alumnes dislèctics.

I aquest ha estat el meu primer dia de pràctiques de psicopedagogia.






 









9/10/12

PRESENTACIÓ

    

Salutacions cordials a tothom!

Avui començo amb molta il·lusió aquest Blog en el que faré constar els meus aprenentatges,vivències i reflexions que  durant les pràctiques de Psicopedagogia I i II, duré a terme.

Aviat començaré les pràctiques en una escola concertada que imparteix ensenyament de 3 a 18 anys  i en la que la meva tutora de centre exerceix  la seva funció  -intervé en d’educació Infantil, Primària i ESO. Prèviament he mantingut amb ella diverses reunions per tal de planificar i organitzar la feina que espero desenvolupar i que properament aniré descrivint en aquest espai. Actualment tinc l’avantatge que no treballo en cap escola, per tant podré dedicar-me plenament a la realització d’ aquest  període de pràctiques compartides  amb els meus estudis de Psicopedagogia a la UOC.
Finalment desitjar-vos a tots i totes una bona feina i fins aviat:

Mª Dolors Mont