14/4/13

PLA DE TREBALL




Pla de treball de la intervenció psicopedagògica amb alumnat amb dislèxia i TDAH. Aplicació del mètode multisensorial.
 
FASE 1
Descripció del tema del projecte

 
Aquest Pla de treball consisteix en una intervenció amb alumnat que presenta dificultats d’aprenentatge en lecto-escriptura i possiblement també algun altre trastorn associat com el TDAH.
 
En primer lloc el projecte consta d’una anàlisi del context personal, escolar i familiar de l’alumne així com una detecció de les seves dificultats i necessitats. S’inicia amb una entrevista amb els pares de l’alumne i la coordinació amb el professorat del centre del qual procedeix l’alumne, amb la finalitat de recollir el màxim d’informació.

 
Arribats a aquest punt si l’alumne presenta un informe neuropsicològic amb diagnòstic de dislèxia i/o TDAH signat per un neuròleg o un informe emès per L’EAP ,després d’una valoració psicopedagògica  inicial del nivell lector i ortogràfic de l’alumne es procedeix a la reeducació de la dislèxia; si no és així   es fan   proves diagnòstiques per a determinar si pot haver-hi aquest trastorn i , si cal, a continuació  es fa la reeducació després d’una valoració inicial del nivell lector  per detectar i prioritzar les necessitats de l’alumne.

 
En la valoració inicial del nivell de la lecto-escriptura s’utilitzen proves estandarditzades
per detectar la velocitat lectora, la comprensió lectora i el nivell ortogràfic (per mitjà de dictats baremats, on es valora l’ortografia natural i l’arbitrària); també es valora  l’expressió escrita a través d’un text lliure i una còpia.
 
En aquest punt l’estudiant del Pràcticum demana a la tutora de pràctiques i al seu equip psicopedagògic la màxima informació sobre  les proves psicològiques  i pedagògiques que es passen a l’alumnat així com en l’aplicació del mètode de reeducació, proporcionant-li aquesta tota la informació. 
 


FASE 1: Anàlisi del context i detecció de les necessitats. Recollida d’informació      DATA: març        HORES: 10

 

Objectius

 

1.    Analitzar el context escolar, familiar, social i personal de l’alumne/-a (centre escolar, grup/classe, psicòleg/-a i/o psicòpedagog/-a   del centre escolar, tutor/-a, família i altres professionals implicats...) per identificar els factors de context que generen, incideixen i/o mantenen les dificultats d’aprenentatge.

 

2.    Cercar informació en relació a l’alumne/-a objecte de la intervenció (informació acadèmica, mèdica, dades evolutives, informes psicològics, valoracions ...).

 

3.    Detectar i prioritzar les necessitats d’intervenció.

 

4.    Avaluar psicològicament l’alumne/-a així com el seu nivell actual de lectura.

 

5.    Avaluar trimestralment  el procés de reeducació per tal d’oferir un tractament psicopedagògic adient a les necessitats educatives detectades.

 

Destinataris/destinatàries

 

L’alumne objecte de la intervenció, centre escolar, tutor/-a de l’alumnat, família ...

 

ACTIVITATS I CONTINGUTS

 

1.    Anàlisi del context: família, alumne, tipus d’escola de la que procedeix,  línia de treball, metodologia...

 

2.    Consulta de la documentació presentada i entrevista amb la tutor/-a escolar de l’alumne/-a.

 

3.    Observació i interacció amb l’alumne/-a.

 

4.    Passassió de proves diagnòstiques i establiment precís del nivell de lectura en la que es troba l’alumne/-a.

 

INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES

 

Registre i anotació de les dades obtingudes.

 

Observació directa.

 

Passassió de proves diagnòstiques i del nivell lector: WISC-IV (6 a 16 anys), Figura Rey de percepció i memòria visual, PROLEC-SE dels processos lectors, Proves de lectoescriptura,DST-J per a la detecció de la dislèxia, Proves d’atenció i de Percepció de diferències com el test de  Thurstone i Yela Cares-R.

 

Consulta dels diferents documents a nivell de centre : expedient acadèmic, notes... com del propi alumne: dades mèdiques, evolutives, familiars...

 

Entrevistes i reunions amb els professionals del centre: tutora, professors, psicòleg del centre escolar, equip psicopedagògic, etc.

 

Recerca d’informació per tal d’establir estratègies d’intervenció, possible material didàctic, etc.

 

INDICADORS D’AVALUACIÓ

 

Aconseguir la informació cercada, pertinent i necessària.

 

 

FASE 2
Una vegada feta la presa de contacte amb els diferents contextos  i obtinguda tota la informació i la valoració psicopedagògica de l’alumne/-a, s’estableixen les prioritats que cal  treballar amb aquest alumne en concret, es redefineixen els objectius, el nombre orientatiu de sessions que caldrà realitzar per a la intervenció, l’avaluació que es durà a terme –que serà continua i global- i el nombre de sessions d’avaluació que seran tres (a l’acabament de cada un dels trimestres escolars) . S’estableix també un calendari de les reunions amb el/la tutor/-a del centre escolar de l’alumne i reunions informatives per els pares, la previsió dels recursos que caldrà aportar i finalment s’elabora el Pla d’actuació específic que caldrà promoure per tal d’obtenir una millora en el procés lecto-escriptor de l’alumne/-a.
 
La informació obtinguda en cada una de les fases anteriors es comparteix amb l’estudiant de pràctiques a nivell documental i d’observació.        
 


FASE 2: Acords i redefinir objectius. Actuació que s’ha de seguir           DATA:  març    HORES: 5 hores.

 

Objectius

 

1.Determinar les necessitats detectades així com els objectius a treballar.

 

2.Elaborar un calendari orientatiu per a la intervenció.

 

3.Establir els recursos necessaris (lloc,material a utilitzar, metodologia de treball...).

 

4.Establir un calendari,  horari i assignació de l’alumne a una professora de l’equip psicopedagògic del gabinet per a la realització del programa multisensorial de lecto-escriptura. Assistència i participació de l’estudiant a les sessions amb l’alumne/alumnat.  

 

5.Fer una avaluació contínua. 

 

Destinataris/destinatàries

 

L’alumne, el professorat del gabinet, tutora de pràctiques i alumna del Pràcticum .

 

ACTIVITATS I CONTINGUTS

 

Establiment d’un diàleg que permeti consensuar la intervenció: elaboració del calendari , horari i les activitats a realitzar, la determinació dels recursos materials i personals necessaris, determinació de la metodologia de treball.

 

INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES

 

Es realitzarà mitjançant entrevistes i qüestionaris ( si s’escau).

 

INDICADORS D’AVALUACIÓ

 

1.    La consensuació de la intervenció.

 

2.    El diàleg al llarg de tota la intervenció per part de les persones implicades i un traspàs d’informació.

 

FASE 3
Supòsits teòrics del projecte
 

El Pla d’actuació del projecte consisteix en l’adaptació del programa d’Orton –Guillingham per al tractament de la dislèxia, es basa en un reaprenentatge de la lectura amb un enfoc fonètic i multisensorial utilitzant totes les vies sensorials involucrades en el funcionament del cervell: visuals, auditives, tàctils i kinestèsiques, aplicat a l’alumnat de manera individual o en petit grup però també eficaç en l’ensenyament de la lecto-escriptura a tot l’alumnat que presenta dificultats en aquest aspecte. El mètode és aplicable a alumnat de diferents edats.

La dislèxia pot anar o no associada als trastorns d’atenció i concentració (TDA) amb hiperactivitat i impulsivitat (TDAH) i també amb sentiments d’inseguretat, ansietat, culpabilitat, agressivitat i baixa autoestima
 
El projecte es basa en una concepció sistèmica, ecològica i constructivista del procés d’intervenció psicopedagògica i considera  el context escolar, social, familiar i de les necessitats educatives de l’alumnat.

 El programa es realitza a través del material del mètode: targetes amb les lletres de l’abecedari ordenades per colors a partir sempre de les vocals per exemple: les targes vermelles són les de les lletres a, b, c, d; a continuació amb la lletra e s’inicien les de color taronja, etc. ; targetes didàctiques amb la paraula, el dibuix o la fotografia de la paraula, el so i el nom de la lletra que representa, consta de totes les lletres de l’abecedari i els dígrafs, amb els tres tipus de lletres de pal, lligada i d’impremta; cartronets amb paraules que l’alumne ha d’ordenar per a formar una frase; cartrons amb dibuixos per a dictats muts i que permeten treballar les dificultats ortogràfiques...etc.  

 


FASE  3: Establiment del Pla d’actuació.  Participació en el Pla i col·laboració en la tasca. Actuació que s’ha de seguir.      DATA: març,abril, maig i juny    HORES: 45 hores.

 

Objectius

 

1.    Elaborar  i/o obtenir el material necessari per a la intervenció.

 

2.    Aplicar el mètode.

 

3.    Adaptar les activitats i el material segons les necessitats que sorgeixin.

 

Destinataris/destinatàries

 

L’alumne objecte de la intervenció, la professora de l’equip psicopedagògic que imparteix la docència a l’alumne/-a, la tutora del centre de pràctiques i l’estudiant del Pràcticum II.

 

ACTIVITATS I CONTINGUTS

 

1.    Recerca d’informació sobre el mètode.

 

2.    Observació i col·laboració en la seva aplicació a l’alumnat.

 

3.    Recerca del material necessari .

 

4.    Diàleg continu amb la tutora del centre de pràctiques i amb l’equip psicopedagògic que imparteix la docència per acomodar aquesta a les necessitats de l’alumnat.

 

INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES

 

1.    Consulta de material bibliogràfic sobre el mètode.

 

2.    Entrevistes i reunions amb la tutora del centre de pràctiques i l’equip psicopedagògic.

 

3.    Seguiment de la intervenció mitjançant un diari d’anotacions.

 

INDICADORS D’AVALUACIÓ

 

1.    Obtenir la informació requerida sobre la pràctica del mètode.

 

2.    Adaptació del material a les necessitats de l’alumne.

 

3.    Aplicació i adaptació del mètode a les necessitats de l’alumne. 

 

 

FASE 4

 
L’avaluació del Pla de treball contempla la consecució dels objectius del procés de treball i si aquest promou canvis i millores en tots els àmbits que contempla el Pla de treball.

 
El projecte manifesta una visió sistèmica de les estratègies i actuacions que es durant a terme en el procés d’intervenció per tant l’avaluació contemplarà tots els àmbits on es desenvolupa aquesta:  àmbit alumne, àmbit escolar i àmbit família.

 
En quant a l’alumne, en relació al mètode treballat, es fa una avaluació formativa, global i continua tant de l’evolució com de les ajudes.  Finalment es proposa una possible continuació i millora de tot el procés.

 


FASE 4 :  Avaluació del procés de treball, possible continuació i millora       DATA:  març, abril, maig, juny    HORES: 10 hores.

 

Objectius

 

En relació a l’alumne

 

Comprovar trimestralment els resultats de l’aplicació del mètode en l’alumne .

 

Observar les actituds, hàbits de treball, etc  que manifesta l’alumne .

 

En relació a la intervenció

 

Determinar els resultats del procés  d’intervenció en els àmbits alumne, escolar i familiar.

 

Determinar la continuïtat del procés.

 

Reflexionar sobre allò que l’estudiant de pràctiques ha aprés, quines dificultats ha trobat... etc.

 

Establir les conclusions.

 

Destinataris/destinatàries

 

L’alumne objecte  d’intervenció,la tutora escolar de l’alumne,  la tutora de pràctiques i l’estudiant del Pràcticum II.

 

ACTIVITATS I CONTINGUTS

 

1.    Establir una comparació entre la situació inicial i la situació final una vegada aplicat el projecte.

 

2.    Passació de proves estandarditzades de velocitat lectora, comprensió lectora, dictat (ortografia natural i ortografia arbitrària) i expressió escrita (text lliure) per comprovar el nivell lecto-escriptor  en cada un dels trimestres.

 

3.    Reunió amb la tutora escolar del nen ,en el 3r. trimestre, per conèixer les seves valoracions en relació a la intervenció així com la possibilitat de la continuïtat del procés.

 

4.    Fer una reflexió personal (propi de l’alumne de pràctiques) en relació a tot el procés o projecte del Pràcticum.

 

INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES

 

1.    Comparar els registres d’avaluació inicial i trimestral, registres d’observació, notes, etc per a determinar l’assoliment dels objectius.

 

2.    Passassió de les proves.

 

3.    Entrevista amb la tutora escolar de l’alumne per tal d’obtenir informació sobre si ha observat una millora en la lecto-escriptura.

 

4.    Revisió, per part de l’estudiant del Pràcticum, de tot el procés dut a terme per tal de poder fer una reflexió personal. 

 

INDICADORS D’AVALUACIÓ

 

Comparar els canvis produïts en referència a l’avaluació inicial.

 

Grau de progrés de l’alumne en la lecto-escriptura i en l’adquisició d’hàbits d’atenció, de treball...

 

Observacions directes i sistemàtiques.

 

La correcció personalitzada del exercicis.

 

La valoració de l’actitud , hàbits de treball i comportament.

 

 

Tenir en compte no només els resultats sinó també l’evolució personal de l’alumne.


Plantejar la continuació del procés.

 

Raons de la tria d’aquest projecte, interès i prospectiva


 

Dins l’àmbit escolar s’observa que la majoria de demandes del professorat  estan relacionades amb  un baix rendiment escolar de l’alumnat degut a un dèficit d’atenció amb hiperactivitat i/o impulsivitat associat a altres dificultats d’aprenentatge com la dislèxia.

 
L’escola ordinària  proporciona a aquest alumnat uns reforços i unes adaptacions metodològiques i avaluatives però tot i així es revelen com insuficients en alguns casos; per tot això i per tal de proporcionar unes eines psicopedagògiques que ajudin a reeducar la dislèxia i donar el suport educatiu adequat als possibles casos d’alumnat amb TDAH associat a altres dificultats d’aprenentatge no solament en la vessant educativa sinó també en l’àmbit  social i cultural, elaborem el present Pla d’intervenció.

 
Si bé la dislèxia és un trastorn neurològic que esta present al llarg de la vida de la persona, l’avantatge de la detecció  i atenció en les primeres etapes escolars  d’aquestes dificultats permet al nen dislèctic aprendre a comprendre els seus dèficits alhora que li proporciona una sèrie de tècniques, recursos i estratègies d’aprenentatge apropiades que l’ajuden a reduir la frustració i altres problemes emocionals així com a pal·liar els dèficits en expressió escrita (lectura,escriptura). L’aplicació  del mètode té una tassa molt elevada d’èxit entre l’alumnat dislèctic.

 

Subjectes del projecte

 
La intervenció psicopedagògica en el present Pla de treball contempla dues vessant,per una part la intervenció amb diversos alumnes en l’aplicació del mètode Orton-Guillingham Tot i que la intervenció psicopedagògica es centra en el cas d’un alumne aquesta també es fa extensiva a altres alumnes del gabinet amb dificultats similars i en l’atenció concreta i individualitzada d’un alumne de 9 anys i 10 mesos diagnosticat fa un any de dislèxia fonològica i TDAH per un psiquiatra infanto – juvenil. En les orientacions terapèutiques l’informe mèdic aconsella :

 

a)    Adequació psicoeducativa familiar.

 

b)    Tractament psicològic/pedagògic especialitzat.

 

c)    Tractament psicofarmacològic.

 

El pronòstic és favorable, aconsellant la pràctica del retest, en seguiment anual.

 
L’assessorament i la intervenció psicopedagògica es desenvolupa en un gabinet privat de Psicologia i Logopèdia que es dedica a la reeducació de la dislèxia, en règim extraescolar en sessions de tres quarts d’hora dos dies a la setmana. La intervenció es fa de forma externa, cosa que implica una bona coordinació centre escolar - gabinet de Psicopedagogia  i família  per tal de que el model col·laboratiu sigui profitós.

·         Des d’una concepció sistèmica, per a dur a terme amb èxit qualsevol procés educatiu aquest ha d’inserir una dimensió contextual, social i col·laborativa que inclogui segons Gallimore (1989):  els que hi prenen part, els valors i els objectius que calen; les tasques que es duen a terme; els motius que justifiquen l’acció; els guions que justifiquen l’acció i els guions que dirigeixen les interaccions. Aquesta concepció implica  la col·laboració de tots els agents i factors que formen part de la intervenció per tal de compartir responsabilitats i fer participar a tots els implicats en la intervenció amb la finalitat d’aconseguir uns bons resultats educatius.

Bibliografia i webgrafia


 

Canals, T. (1998) Proves psicopedagògiques d’aprenentatges instrumentals. Barcelona: Onda.

 
Diversos autors (1996) Avaluació de la comprensió lectora. Proves ACL. Barcelona: Graó.

 
Espasa, A. i Bautista, G. (2010) Guia del Pràcticum de Psicopedagogia (1ª ed.). Barcelona: UOC.

Mauri,T. Monereo, C. Badia, A. (2004) La pràctica psicopedagògica en educació formal (1ª ed.). Barcelona: UOC.

Mauri,T. Monereo, C. Badia, A. (2004). La pràctica psicopedagògica en educació no formal. (1ª ed.). Barcelona: UOC.

Mena,B. Nicolau,R. Salat, L. Tort,P. L’alumne amb TDAH: Guia pràctica per a educadors. Fundació ADANA.

El llibre es pot consultar també en les següents adreces web:



 
Rueda, M. (2000). Les dificultats en l’aprenentatge de la lectura i l’escriptura . Dins E. Sánchez (coord.)  Dificultats d’aprenentatge i intervenció psicopedagògica (2ª ed.Mòdul-2, p. 1- 66). Barcelona: UOC.

 
Centre Montserrat Estil·les. Recuperat el 17 de març 2013 des de: http://www.montserratestil-les.com/

 
Orton Guillingham Lesson in Action. Reading Comprehension Lesson. Vídeo


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada