14/12/12

RESUM PRÀCTICUM I


La meva intervenció durant el Pràcticum I la he realitzat en el àmbit escolar de l’educació Primària. Dins aquest àmbit les funcions que he dut a terme s’inclouen dins les temàtiques següents:

Diagnòstic de les dificultats d’aprenentatge.

Fer el seguiment/avaluació  de  dues alumnes individualment diagnosticades per un neuròleg infantil, ambdós presenten TDHA i trets dislèctics (WISC-IV  i T.A.L.E.C.).

Suport al pla d’acció tutorial (informes individuals a les tutores d’alumnes amb dificultats d’aprenentatge/comportament i recomanacions per a la seves actuacions).

Detecció  i priorització de necessitats d’intervenció.

Orientació i intervenció psicopedagògica per al desenvolupament acadèmic i personal de l’alumnat (Passació i correcció de proves i tests a l’alumnat de 6è i als alumnes de 1r. nous en el centre, test ABC de Filho, test AEI i HTM).

Atenció a la diversitat i escola inclusiva; participació en els grups de reforç i suport a l’alumnat amb n.e. e.

La major part del temps l’he ocupat en la passassió i correcció  de proves i tests a l’alumnat que presenta dificultats d’aprenentatge per tal de detectar-les.

La passació i resultats de les proves a l’alumnat de 6è on l’àmbit d’intervenció eren els dos grups/classe A i B de 6è de Primària.

Una vegada realitzades les proves i corregides es transmeten als destinataris els resultats de l’avaluació psicopedagògica (equip directiu, equip docent, tutors/es, famílies, alumnat) de forma adequada i precisa.

Aquesta avaluació aporta dades per conèixer les característiques del grup classe i els aspectes particulars de cada alumne, obtenint  d’aquesta manera una informació valuosa per a l’orientació escolar de cada alumne. Els resultats, les puntuacions obtingudes, informen sobre el nivell de desenvolupament en les àrees avaluades i serveixen d’indicadors per a determinar si aquests necessiten reforç en algun aspecte o si hi ha problemes que han de ser investigats més a fons.

La tasca de la correcció de proves m’ha resultat molt laboriosa, doncs eren dos grups/classe A i B i cinc proves per a cada grup. La prova que més m’ha costat de corregir ha esta la d’Hàbits i tècniques d’estudi, en la que calia avaluar diversos factors i els ítems es trobaven dispersos, a més calia fer una gràfica per a cada alumne amb els resultats obtinguts.

Una altra consideració que m’ha sobtat és que la psicòloga de l’escola és abordada sovint pel personal docent en qualsevol moment i lloc quan tenen algun alumne/a que no progressa o que no el veuen bé i fan una demanda d’intervenció a la psicòloga de manera informal. Potser aquestes demandes s’haurien de fer en les reunions d’avaluació dels diferents cicles i/o a través de l’equip directiu.

Per altra banda ha resultat un període de pràctiques profitós i en el que he aprés moltíssim. Agraeixo la dedicació i la professionalitat de la meva tutora de centre durant el meu procés d’aprenentatge.   


BIBLIOGRAFIA

Carretero, Mª R.i  Ojanguren, Mª T. (2004) Històries d’opnis. Dins Badia Garganté, A. Mauri Majós,T. Monereo Font, C.(cord.), La pràctica psicopedagògica en educació formal (1ª ed., p. 25-43). Barcelona: UOC.

Mauri, T.i Badia, A. (2004) La pràctica psicopedagògica en contextos d’educació formal. Dins Badia Garganté, A. Mauri Majós,T. Monereo Font, C.(cord.), La pràctica psicopedagògica en educació formal (1ª ed., p.45-71). Barcelona: UOC.

Monereo, C. i Castelló M. (2004) Un model per a  l ‘anàlisi de contextos . Dins Badia Garganté, A. Mauri Majós,T. Monereo Font, C.(cord.), La pràctica psicopedagògica en educació formal (1ª ed., p.73-108). Barcelona: UOC.

Espasa, A. i Bautista, G. (2010) Guia del Pràcticum de Psicopedagogia (1ª ed.). Barcelona: UOC.

Coma, R. i Àlvarez, LL. (2003). Técnicas e instrumentos de evaluación psicopedagógica. Dins Bonals, J., Sánchez-Cano, M.(coord.) La evaluación psicopedagógica (3ª ed., p. 45-61). Barcelona:Graó.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada