29/5/13

APLICACIÓ DEL MÈTODE MULTISENSORIAL IV


Objectius

Identificar el so i la lletra en paraules determinades.

Adquirir un progressiu domini de l’escriptura de la lletra que es treballi.  

Reconeixement visual ,auditiu, tàctic i cinestèsic de la lletra.

Escriure la lletra treballada.

Reproduir paraules que continguin la lletra treballada.

Activitats


A                         a
 
L’aprenentatge de la grafia de la lletra es fa simultàniament a la lectura quan es presenta un nou so o  lletra través d’una sèrie d’activitats multisensorials realitzades en el full de treball, com per exemple:

1r) Presentació de la lletra

 

2n) En un retall d’un article de diari, revista o paraules buscar la lletra que es treballa ( a ) i encerclar-la amb el color que li correspon en l’alfabet.

3r) Presentació de la lletra en tipografia de pal i d’impremta



 

a               a
Repassen les lletres amb el llapis de color vermell.
 
 
Aquí l’alumne/-a copia les lletres (amb tipografia d’impremta i lligada)  
Aquí les copia tapant les lletres de la mostra.
Aquí amb els ulls tancats han de fer les lletres.

 

4t) Copiar la paraula o paraules clau amb lletra lligada:

arc   _______________________

aranya _____________________

Totes aquestes activitats de grafia es fan amb cada una de les lletres a mida que es presenten.  

Reflexió personal

El fet de treballar simultàniament la lectura i l’escriptura i utilitzar més d’un sentit en l’aprenentatge d’aquesta garanteix que el reforç de les impressions visuals, auditives i motores contribueixi a evocar cada vegada que ho necessiti les memòries tàctils i cinètiques que ajudaran a l’alumnat dislèctic a afermar la seva memòria de treball.   

24/5/13

APLICACIÓ DEL MÈTODE MULTISENSORIAL III


Objectius

Aplicar el programa fonològic a l’alumne/-a.

Adquirir, reconèixer i identificar el so i la grafia de les lletres i dígrafs.

Activitats

Al mateix temps que els alumnes avancen en l’aprenentatge de l’abecedari s’introdueix el programa fonològic que consisteix en les següents activitats: a) presentació d’una nova lletra mitjançant les fitxes fonològiques; b) trobar paraules que comencin o continguin aquesta lletra; c) percepció auditiva del so de la lletra (al principi de paraula – al mig – i al final ); d) treball multisensorial a la llibreta; e) lectura de síl·labes i paraules que continguin la lletra nova.

En el programa fonològic l’ordre de les lletres és el següent: A,E,I,O,U,N,M,L,T,S,P,C,V,B,R,D,F,H,J,G,X,NY,Z,W,Q,K,LL,Ç i a continuació els dígraf: RR,SS,L·L,TX,IX,IG,TG,TJ,SC.

A mida que avancen en el programa les fitxes fonològiques, passen a ser una mica més complicades es fan més petites  (8cmx5cm), una per a cada lletra i dígrafs, constituint un joc de cartes;  tenen dues cares, en el anvers consta la lletra en tipografia d’impremta i lletra lligada i en revers la paraula i la foto corresponent, si una mateixa lletra té dos o més sons, en l’anvers consten les paraules i les fotos que representa a cada un dels sons que pot representar  la grafia de la lletra .  Exemple: g, lletra ge, en l’anvers consten com a paraules clau:  gat  i gerro .

J
 
       j
 
 
jaqueta
 
 


                    
Una vegada l’alumne/-a  coneix totes les lletres i dígrafs : nom de la lletra, el so i la paraula o paraules clau, els dígrafs i la seva grafia – aprenen la lletra i al mateix temps  la seva grafia reproduint-la sobre la taula o sobre la sorra al mateix temps que es diu en veu alta - en cada  sessió es fa un repàs complet de la baralla fonològica.

Reflexió personal 

El mètode mobilitza una sèrie de destreses i habilitats que moltes vegades no es tenen en compte a l’hora d’ensenyar la lectoescriptura; el procés a través d’activitats promou una diversitat d’intel·ligències assumint que els alumnes posseeixen diferent nivell de desenvolupament d’elles, i per tant, és necessari que tots les posin en pràctica. La lectoescriptura es presenta de forma molt diversa, permetent que l’alumnat l’assimili partint de les seves capacitats i aprofitant els seus punts forts i fluixos.    

 

22/5/13

APLICACIÓ DEL MÈTODE MULTISENSORIAL II


Objectius
Aplicar el mètode a l’alumne/-a.
Memoritzar l’alfabet per ordre i amb els colors corresponents.

Activitats
S’inicia el treball amb la presentació de les vocals en cartronets del colors següents: A (color vermell), E (color taronja) I (color groc) O(color verd) U (color blau); es col·loquen sobre la taula en columna picant sobre la taula alhora que es diu en veu alta el nom de la vocal; a continuació es munta l’alfabet on cada vocal inicia una filera de consonants amb el color de la vocal inicial. Exemple: I  J  K  L  M  N .
Exercicis per automatitzar/memoritzar l’abecedari:
1. Separar les lletres per colors.
2. Trobar la vocal de cada de cada filera de lletres.
3. Treballar per ordre de vocal, 1r les vermelles i les ordenem: A  B  C  D.
4. Cercar estratègies per a cercar el nom de les lletres. Veure si desconeix alguna lletra i anotar-la en el quadern registre de l’alumne/-a.
Aquest exercici es repeteix en cada sessió, és acumulatiu; quan sap un color passa al següent, finalment quan coneix totes les lletres  se li fan ordenar i s’anoten els problemes que té. Per exemple amb l’abecedari de colors se li pregunta: Digues les vermelles, les blaves, etc.
5. Han d’escriure l’abecedari en un full o llibreta amb els colors corresponents, a mida que van progressant en el seu aprenentatge.
6. Després es dóna l’abecedari amb minúscules i que el posin cada lletra minúscula a sobre de la majúscula corresponent.
Si algun alumne se’l sap, l’abecedari, llavors abans d’iniciar tot el procés, se li fa escriure.
A mida que aprenen les vocals (la majoria les tenen assolides) se’ls presenten les fitxes fonològiques amb la paraula o paraules clau primer de les vocal i seguidament les consonants.
Reflexió personal
L’alumnat del gabinet té assolides la majoria de lletres i tenen dificultats amb algunes de concretes, aleshores és en aquestes que presenten més dificultats on cal insistir més. La memorització de l’abecedari és important per aquests nens i nenes perquè els ajuda més tard en la cerca de paraules en el diccionari, en conèixer el nom de les lletres i en que cada lletra es correspon amb un o varis sons.
BIBLIOGRAFIA 
Outón, P. ABC Dislexia. Programa de Lectura y escritura. Madrid: Tea.
 

18/5/13

APLICACIÓ DEL MÈTODE MULTISENSORIAL I


Objectius

Preparar el material per a la intervenció, segons les necessitats de l’alumne/-a.

Iniciar el mètode adaptant les activitats i el material segons les necessitats de l’alumne/-a.
El mètode multisensorial
 
El mètode multisensorial utilitza per a la reeducació de la dislèxia totes les vies sensorials involucrades en el funcionament del cervell com són:

a) La via visual , color, forma, tamany, les lletres es classifiquen per grups de colors;

b) La tàctic que  consisteix en endevinar per mitjà del tacte amb els ulls tancats el nom d’una lletra que se li presenta; aquest exercici es fa amb lletres  d’esponja on una cara de la lletra és llisa (revés) i una altra és rugosa (anvers) també s’explora el contorn i la forma d’aquestes:

c) La auditiva (so) pronuncia correcta del fonema que es treballa, picar sobre la taula cada una de les vocals ; picar paraules d’una frase, on cada paraula s’associa amb un toc

d) La cinestèsica, comprèn la manipulació de les lletres d’esponja, de plàstic,cartronets amb paraules, fitxes de fonologia,  moviments com dibuixar en l’aire o sobre la taula amb el dit  la lletra que se li demani, etc.

El mètode s’aplica de manera individual; en el cas d’alumnat  amb característiques i necessitats similars s’aprofita per  fer-ho en petit grup (màxim dos alumnes).

S’utilitzen els tres tipus de lletra alhora: de pal, lligada i d’impremta (minúscules).

 
Presentació de cada una de les lletres: Cada lletra es presenta de forma independent, a través d’unes fitxes fonològiques;  on consta 1r. un dibuix o foto amb la paraula clau  que conté el so i la lletra que es treballa; 2n. el so de la lletra i 3r. es diu el nom de la lletra i es fa el traç de la seva grafia sobre la taula.

Exemple de fitxa fonològica:



                 
            eines
 
 
 
E     e
 
e


Reflexió personal

El mètode combina procediments dels mètodes analítics,sintètics i global amb un recolzament profund en el mètode fònic. L’alumnat dislèctic pateix complicacions en l’accés a la lectura a través de la via fonològica a més de presentar dificultats en la memòria de treball, els costa transformar en fonemes les lletres o grafemes que componen les paraules escrites, és a dir, la descodificació de les paraules en la lectura. El mètode utilitza de manera reiterativa el mètode fònic i la memòria, per tant al cap de poc temps, una vegada aplicat el mètode,la millora que experimenta la majoria de l’alumnat és espectacular.  

BIBLIOGRAFIA

Rueda Sánchez, M.I. Sánchez Miguel, E. (2001). Les dificultats de l’aprenentatge de la lectura i l’escriptura. A: E. Sánchez Miguel (ed.) Dificultats d’aprenentatge i intervenció psicopedagògica.(Mòdul 2, pàg 11-14). Barcelona: UOC.
 


Fig.1 Lletres d'esponja

Fig. 2 Lletres de plàstic

ORGANITZACIÓ DE LA INTERVENCIÓ AMB UN ALUMNE/A



Una vegada determinades les necessitats educatives, s’estableixen les prioritats que cal treballar amb l’alumne/-a en concret, es redefineixen els objectius i s’assigna a l’alumne/-a una professora de l’equip psicopedagògic. S’organitza també el calendari de les successives reunions amb el tutor/-a escolar de l’alumne/-a i les reunions informatives per els pares amb la finalitat de promoure un diàleg al llarg de tota la intervenció per part de les persones implicades. Es porta un registre de cada una de les reunions anotant els acords i les qüestions més importants que sorgeixin relacionades amb l’alumne/-a.
També s’elabora el calendari  d’assistència de l’alumne/-a al gabinet de Psicologia, el nombre de sessions setmanals que caldrà realitzar –una o dues-, la durada de les mateixes que segons l’edat seran sessions de ½ hora o de ¾ d’hora. A continuació es fa la previsió dels recursos que caldrà aportar y finalment s’elabora el Pla d’actuació per aquell alumne/-a en concret. També es fixen per a l’alumne/-a les sessions de seguiment trimestrals (avaluació).   
Objectius
Oferir un tractament psicopedagògic adient a les necessitats educatives detectades en l’alumne/-a.
Iniciar l’alumne/-a en el mètode multisensorial.
Orientar, si s’escau, a les famílies, docents i altres persones relacionades amb el cas.
Mantenir coordinacions amb altres professionals implicats.
Reflexió personal
En el procés d’intervenció, el/la psicopedagoga assignat/-ada al cas s’implica i es corresponsabilitza del seu alumne/-a per tal de que millori en el  procés lectorescriptor. Tot i que el mètode té un material específic, aquest pot ser ampliat o incrementat per altres materials o jocs  que la psicopedagoga consideri adients per al cas de l’alumne/-a  en el seu procés d’intervenció.    

8/5/13

AVALUACIÓ INICIAL LECTORA


El gabinet es dedica  principalment a la reeducació de la dislèxia, per tant una de les finalitats bàsiques és la d’esbrinar quin és el nivell lector del nou alumne/-a i quines dificultats presenta en aquest aspecte; aquests instruments avaluatius ens permeten objectivar la presa de decisions.
Objectius prioritaris
Detectar i prioritzar les necessitats d’intervenció per tal que ens permeti elaborar un tipus d’actuació el més ajustada possible a les necessitats de l’alumne.
Abans d’iniciar el mètode multisensorial, el procediment avaluador del nou alumne consisteix en:
La passassió d’una prova de velocitat lectora,  per avaluar el seu nivell lector inicial, aquesta prova és una lectura narrativa adreçada a l’alumnat del curs en el que actualment es troba l’alumne/-a,exemple: 2n curs de Primària, 1ª avaluació; a més ens dóna informació sobre si presenta dificultats per a descodificar,  errors d’omissió de lletres, inversions, confusió de vocals, etc. El procediment consta d’una lectura durant tres minuts cronometrats i s’anota el nombre de paraules llegides i s’hi resten els errors comesos en cada un dels minuts; obtinguts els resultats de cada minut es fa el promig de paraules llegides durant els tres minuts. Una vegada realitzada l’avaluació inicial i recollides les dades en el registre d’avaluació continua de l’alumne/-a, s’inicia la reeducació de la lectura amb el mètode multisensorial. Una vegada l’alumne/-a acabi de fer l’Abecedari (primera fase del mètode multisensorial) es torna a passar la lectura que va fer en l’avaluació inicial (2n curs 1ª avaluació, reavaluació o retest) per a comprovar si ha millorat; a continuació farà una nova lectura corresponent a 2n curs 2ª avaluació, correspongui o no amb els trimestres escolars.
Aquesta manera d’avaluar és força interessant perquè en primer lloc respecta el ritme d’aprenentatge de cada alumne; en segon lloc el fet de repetir la última lectura avaluada ens dóna una informació molt útil, ens confirma i ens aporta   quina ha estat la millora respecte al seu nivell lector anterior.         
Una còpia, en la que es tenen presents els errors comesos en accentuació, omissions de lletres, etc.
Una prova de comprensió lectora.
Un dictat, on es comptaren les faltes d’ortografia natural (ON) i les faltes d’ortografia arbitrària (OA).
Un text lliure.
 
BIBLIOGRAFIA
Canals, R. Bosc,A. Monreal,P. Perea, S. (1993). Proves psicopedagògiques d’aprenentatges instrumentals. Barcelona: Onda.
Català,G. Català, M. Molina, E. Monclús,R. (2010). Avaluació de la Comprensió Lectora, Vol I i Vol II. Barcelona: Graó


2/5/13

LES PRIMERES SESSIONS



 
Les primeres sessions, quan un alumne nou arriba al gabinet de Psicologia i Logopèdia, es dediquen al recull i anàlisi de la informació personal de l’alumne mitjançant una entrevista amb la família; aquesta presa de contacte  inicial  és molt important perquè ens proporciona una informació molt valuosa respecte als contextos:  familiar, social i escolar –que es completarà amb l’ entrevista amb el tutor o tutora escolar - i ens permet la formulació d’hipòtesis que més tard una vegada passades les proves diagnòstiques junt amb  la recollida inicial de la informació i les dades obtingudes ens proporciona una estimació de les necessitats de l’alumne-a i a més ens dóna pistes sobre el tipus d’actuació que cal realitzar amb aquest alumne-a  concret, així com ens permet una primera observació,  presa de contacte i interacció amb el nou alumne-a.
Objectius prioritaris:
Cercar i recollir tota la informació disponible sobre l’alumne, a nivell personal, social, familiar i escolar.
Avaluar-lo psicològicament mitjançant proves estandarditzades.
Desenvolupament de les sessions
Els pares de l’alumna acudeixen al gabinet davant de les dificultats d’aprenentatge de lectoescriptura de la seva filla.
Les sessions per a la detecció de la nena han estat organitzades de la manera següent:
Una primera sessió psicòloga /tutora del Pràcticum II amb els pares del nou alumne-a, amb la finalitat de recollir el màxim d’informació. Cinc sessions dedicades a la passació de tests i proves psicopedagògiques diagnòstiques. En totes aquestes sessions l’estudianta de la UOC ha observat la realització d’aquestes.
Una vegada recavada tota la informació pertinent la tutora del Pràcticum II ha elaborat un informe adreçat als pares amb les conclusions de la  valoració de la nova alumna a la que l’estudianta ha tingut accés. La psicòloga ha proposat el tipus d’actuació psicopedagògica que cal fer amb aquesta alumna. L’informe s’ entrega  en mà als pares en una reunió pares/psicòloga informant a aquests sobre les dificultats detectades i l’actuació psicopedagògica  a seguir en el gabinet.
BIBLIOGRAFIA
Cuetos, F. Rodríguez,B. Ruano, E. Arribas,D. PROLEC-R Bateria de evaluación de los Procesos Lectores, Revisada. Madrid: TEA ediciones.
Fawcett,A.J., Nicholson, R.I. DST-J Test para la Detección de la Dislexia en Niños. Madrid: TEA ediciones.
Rey, A. Test de copia de una figura compleja. Madrid: TEA ediciones.
Thurstone,L.L. Yela, M. Test de percepción de diferencias. CARAS-R. Madrid: TEA ediciones.
Wechsler, D. WISC-IV. Escala de Inteligencia de Wechsler para niños- IV. Pearson.